Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Romain Beker
liveblog

Teruglezen | Demonstratie voorbij, protest rustig en zonder geweld verlopen

Redactie Folia,
6 september 2024 - 16:00

Vrijdagmiddag is er opnieuw door ruim duizend studenten en medewerkers gedemonstreerd op de Roeterseilandcampus. Rond 16.00 uur begon er een mars, die eindigde bij het Maagdenhuis.

Sorteer op:
6 september 2024 - 17:32

Demonstratie afgelopen
De organisatoren roepen via een megafoon om dat iedereen die naar huis wil, naar huis kan gaan en dat ze op een ander moment zich weer zullen organiseren. De mogelijkheid bestaat om te blijven, maar de groep is inmiddels flink geslonken.
 
Zo’n honderd man scandeert nog leuzen voor het Maagdenhuis, zoals ‘Israël has to fall’. Een demonstrant hangt een Palestinijnse vlag aan een lantaarn. Er zijn zo’n veertig agenten aanwezig. De sfeer is rustig.

 

Dit liveblog is gesloten. 

6 september 2024 - 17:21

Verdeeldheid
De groep is verdeeld over het vervolg, aldus woordvoerder Martijn. Een deel wil bij het Maagdenhuis blijven om te luisteren naar gegeven teach-ins, een andere groep wil iets anders. Onduidelijk is wat er nu staat te gebeuren.

6 september 2024 - 16:52

Spui

De stoet van zo’n duizend demonstranten verzamelt inmiddels op het Spui voor het Maagdenhuis. Een tiental agenten staat voor het UvA-gebouw. Zij worden tot op enkele meters omsingeld door de groep demonstranten, maar er gebeurt verder niets. De aangekomen demonstranten zingen leuzen, terwijl de rest van de optocht arriveert.

 

Correctie: in een eerder bericht stond dat de stoet verdertrok naar de Dam. Dit is onjuist. 

6 september 2024 - 16:26

Spandoek

Het spandoek ‘Docenten voor Palestina’, dat nu ook gedragen wordt tijdens de demonstratie, deed onlangs stof opwaaien in het Nieuw Israëlisch Weekblad. Het schreef dat de personen die het spandoek droegen tijdens een eerdere demonstratie in Amsterdam, steun verlenen aan Hamas.

6 september 2024 - 15:52

Mars gestart
Zeker zo’n duizend man zijn begonnen aan de protestmars richting het Maagdenhuis. Er worden leuzen geroepen, er wordt op trommels gespeeld. De sfeer is nog steeds gemoedelijk te noemen. Opvallend is dat tachtig procent van de aanwezigen het gezicht niet heeft bedekt. Dat was vorige demonstraties anders. Er lopen ook docenten mee, is te zien op een van de spandoeken. De aanwezige agenten begeleiden de mars. Ook zijn er medewerkers van Amnesty aanwezig om te controleren of de politie en gemeenten zich aan de wet houden.

6 september 2024 - 15:03

Politie teruggedrongen
De politie wordt door een groep demonstranten van de campus teruggedrongen. Ze scanderen ‘Cops off campus’. De agenten trekken zich terug naar de Roetersstraat en grijpen vooralsnog niet in. De sfeer is hierdoor iets meer gespannen dan voorheen. Inmiddels zijn er zo’n duizend mensen op de been.

6 september 2024 - 14:55

Goede sfeer
De groep demonstranten is gegroeid tot hooguit vijfhonderd man, die allemaal rond de brug op Roeterseiland staan. De sfeer is goed. Wel worden journalisten van PowNews het werken lastig gemaakt doordat camera’s worden geblokkeerd met borden. Ook wordt de verslaggever weggehouden van de demonstranten.

6 september 2024 - 14:25

Toespraken
Inmiddels hebben zich zo’n driehonderd mensen verzameld op de Roeterseilandcampus. Er worden toespraken gehouden via megafoons, mensen zitten luisterend op de trap bij de gracht. De sfeer is gemoedelijk, er wordt veel gejoeld. Wel worden er papiertjes uitgedeeld met de rechten die men heeft bij een arrestatie en een telefoonnummer van advocaat Willem Jebbink erop.
 
Volgens woordvoerder Martijn, die namens de demonstranten spreekt, vertrekt de groep over ongeveer een uurtje in een mars naar het Maagdenhuis.

6 september 2024 - 14:09

Demonstreren mag

De demonstratie is begonnen. Inmiddels zingen zo’n tachtig demonstranten mee met leuzen als ‘5, 6, 7, 8, Israel is a terrorist state’ en ‘Viva, viva Palestina.’ Ze dragen Palestijnse vlaggen en hangen spandoeken op aan de brug met onder andere ‘Cut ties now’. De sfeer is rustig, maar de groep zwelt nog aan.
 
De nieuwe collegevoorzitter Edith Hooge is er ook en spreekt de pers toe. Ze herhaalt wat het College van Bestuur eerder zei: ‘Demonstreren is prima, maar overnachten is niet mogelijk vanwege de veiligheid.’ Er mag ook op het zogeheten Roetersweiland, het grasveldje op REC, geprotesteerd worden, zolang er geen vernielingen worden gepleegd.

6 september 2024 - 13:36

Nog kalm op campus
Het is nog rustig op Roeterseilandcampus. Uit voorzorg zijn de in- en uitgangen richting de gracht van gebouw ABC en gebouw DE gesloten. Dit is om te voorkomen dat mensen bij het verlaten van de panden niet middenin een eventuele demonstratie terechtkomen, aldus een woordvoerder van de UvA.
 
Er staan enkele groepjes studenten te praten. Op de Roeterstraat staan enkele politiebusjes met agenten te wachten op wat komen gaat. Ook cirkelt er een drone boven de Roeterseilandcampus. 

 

Dit is de eerste demonstratie weer na de zomer. Vorige demonstraties ontaarden in bezettingen, vernielingen en arrestaties. Een aantal verdachten kwamen voor de rechter. De UvA schat de schade op in elk geval 1,5 miljoen euro, al is het volledige kostenplaatje nog niet helemaal duidelijk