Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Romain Beker
liveblog

Teruglezen | Demonstratie voorbij: deelnemers weer uit ABC-gebouw

Redactie Folia,
8 oktober 2024 - 11:34

Vanmorgen begon er opnieuw een demonstratie op de Roeterseilandcampus. Na enkele toespraken trok een kleine honderd man het ABC-gebouw binnen, waar ze enkele rondes door het gebouw maakten. Rond 14.30 uur trokken ze via de fietsenstalling weer naar buiten, waarna de demonstratie werd ontbonden.

Sorteer op:
8 oktober 2024 - 14:19

Demonstratie voorbij

Inmiddels zijn de laatste demonstranten, waarvan er nog zo’n dertig over zijn, via de fietsenstalling weer naar buiten gelopen. Naast de brug, waar vanmorgen de demonstratie begon, scandeerden nog enkele tientallen deelnemers nog wat leuzen. Hierna waaierde de groep weer uit over de campus en is de demonstratie ten einde

8 oktober 2024 - 14:03

Bekladdingen muren met viltstift
De groep is inmiddels uitgedund naar vijftig demonstranten, die nog steeds in gebouw-ABC rondlopen onder begeleiding van een trommel. Hier en daar schrijven ze met rode stift ‘Free Gaza’ op de muren.
 
De demonstranten roepen omstanders op mee te lopen. Sommige docenten en medewerkers staan in de deur opening van hun kantoren en moedigen de demonstranten die voorbij komen lopen al klappend aan.

8 oktober 2024 - 13:20

Verspreiden

De demonstranten verspreiden zich verder door het gebouw, al trommelend en leuzen scanderend. Ze trekken langs de lokalen en studieruimtes.  
 
De deuren zijn inmiddels gesloten van het ABC-gebouw: mensen kunnen wel naar buiten, maar niet naar binnen. De woordvoerder van de UvA zegt nog niet in te grijpen maar dat er nog even wordt aangekeken hoe de situatie zich zal ontwikkelen.  

8 oktober 2024 - 12:59

Binnen in ABC-gebouw

In de centrale hal hebben zich nu een kleine honderd man verzameld die onder begeleiding van getrommel hun leuzen herhaaldelijk scanderen. Het trekt veel bijkijks van andere studenten die niet onderdeel zijn van het protest. De kantine is uit voorzorg gesloten.

8 oktober 2024 - 12:52

Demonstranten gaan ABC-gebouw in
De menigte is in beweging en ruim honderd man gaan het ABC-gebouw in. Beveiligers proberen tevergeefs de toegang te blokkeren. De ingang vanuit de fietsenstalling wordt nu gebruikt om binnen te komen.
 
Eerder liet de UvA weten de gebouwen open te willen houden.

8 oktober 2024 - 12:45

Groep dunt uit

Toch nog een toespraak, die eindigt met de zin dat verandering aan de UvA niet zal gaan gebeuren als het vriendelijk wordt gevraagd. Daarop volgen weer enkele leuzen, die zich voor een moment richtten op twee agenten (“cops off campus”) die van een afstandje de boel in de gaten houden.
 
De groep dunt langzaam uit en bestaat nu nog uit zo’n honderdvijftig man.

8 oktober 2024 - 12:09

Leuzen 

De toespraken lijken voorbij. Er worden leuzen als ‘UvA UvA you cannot hide! For supporting genocide’ en ‘Disclose! Divest! We will not stop we, will not rest’ herhaaldelijk gescandeerd. De sfeer is nog altijd vreedzaam.

8 oktober 2024 - 11:55

Speeches

De derde speech is begonnen: die start met opsomming van de systematische onderdrukking van Palestijnen door Israël en een opsomming van alle protesten en acties van afgelopen maanden die niet genoeg waren om de ‘racistische en kapitalistische machine’ te stoppen. Demonstranten reageren meermaals met ‘Shame’ wanneer de toespraak zich richt op de UvA.

8 oktober 2024 - 11:44

Trommels en toespraken
Inmiddels hebben zo’n tweehonderd man zich verzameld op de brug bij REC A. Tromgeroffel klinkt, net als de leus ‘from the river to the sea, Palestine will be free. Free free Palestina, free free Palestine.’
 
Er wordt een toespraak gehouden, waarin wordt opgeroepen om uit te spreken tegen genocide op het Palestijnse volk. Ook wordt er gerefereerd naar de slogan van het lerarentekort, ‘doe iets wat er toe doet’. Volgens de demonstranten ‘doen ze dat hier nu, vandaag’. De sfeer is rustig, er wordt aandachtig geluisterd.
 
Op Science Park verzamelden zich rond elf uur zo’n twintig studenten, die leuzen riepen rondom gebouw 904 en LAB42. Rond 11.30 uur pakten de meesten hun fiets om zich richting de Roeterseilandcampus te begeven.

8 oktober 2024 - 11:25

Walkout op Roeterseiland en Science Park

Vandaag vinden er opnieuw demonstraties plaats op Roeterseiland en Science Park. Medeorganisator Amsterdam Encampment roept studenten en medewerkers van de UvA op tot een ‘National Walkout for Palestine’. Naar verluidt begint de lawaaidemonstratie om 11:30 op zowel Roeterseiland als Science Park. 


Enkele dagen geleden deed een van de organisatoren, Amsterdam Encampment, via Instagram een oproep aan studenten en medewerkers van de UvA om te protesteren tegen de genocide van Israël op het Palestijnse volk, tegen het UvA-bestuur dat weigert banden met de staat - lees Israël - te verbreken, en tegen een overheid die bezuinigt op onderwijs maar blijft investeren in wapenhandel.

 

Op maandag informeerde de UvA studenten en medewerkers via een e-mail over het protest. De universiteit verwacht dat de demonstratie vreedzaam zal verlopen en dat onderzoek en colleges gewoon doorgaan. 

 

Gisteren ontaardde een protest in Amsterdam in meer dan driehonderd arrestaties. Nog zes mensen zitten vast.

 

Afgelopen jaar verhardde de sfeer op de UvA omtrent de oorlog in het Midden-Oosten en werd er meermaals gedemonstreerd. Studenten en medewerkers dringen er al langer op aan dat de UvA zich uitspreekt over de oorlog in het Midden-Oosten en hun banden met Israël verbreekt. Dit protest, een jaar en een dag later sinds de aanslag van Hamas, is het tweede protest sinds de zomervakantie.