Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Sara Kerklaan
opinie

Open brief | Stop de Israëlische samenwerkingen vandaag

Een gastredacteur,
28 mei 2024 - 12:50

De UvA moet er vandaag nog voor kiezen de acht Israëlische samenwerkingen op te schorten. Dat schrijven honderd UvA-medewerkers in een open brief aan het College van Bestuur. ‘Er is geen zinvolle samenwerking mogelijk wanneer een misdadige regering openlijk bevelen negeert van een internationaal gerechtshof dat genocide moet voorkomen.’

Geachte rector,

Geacht College van Bestuur,

Geachte decanen,

Geachte collega’s. De beelden van de aanvallen van zondagavond op een tentenkamp, waarbij minstens dertig mensen omkwamen en een aantal mensen levend verbrandden in een aangewezen ‘veilige zone’ in Rafah, zullen ons nog jaren achtervolgen. Extreem, roekeloos geweld tegen ontheemde, doodsbange en uitgehongerde mensen, met wapens die door Europese regeringen ter beschikking zijn gesteld. Illegaal geweld.

 

Sinds het gerechtelijk bevel van het ICJ van vrijdag 24 mei, opereert Israël in Rafah in flagrante strijd met het internationaal recht. Het falen van Israël’s bondgenoten om een krachtig standpunt in te nemen over wat steeds meer lijkt op een genocidale oorlog, dreigt de overblijfselen van de internationale rechtsorde te vernietigen, met bijvoorbeeld Amerikaanse wetgevers die oproepen tot sancties tegen de aanklagers van het ICC en de regering Biden die aangeeft bereid te zijn om aan dergelijke oproepen gevolg te geven.

 

De laatste escalatie komt enkele dagen nadat beelden van Israëlische soldaten die opzettelijk een universiteitsbibliotheek in brand steken opnieuw de aandacht hebben gevestigd op de omvang van de slachting die is aangericht onder het onderwijssysteem en de academische gemeenschap in Gaza.

 

Ondertussen probeert de Israëlische burgermaatschappij tevergeefs haar roekeloze regering te overtuigen om zich te bekommeren om het lot van de gijzelaars die nog steeds in Gaza worden vastgehouden en die op dit moment in een pijnlijk traag tempo ‘terugkomen in doodskisten‘ – waarbij de Israëlische regering de meest recente staakt-het-vurenovereenkomst heeft verworpen net voordat ze de huidige aanval op Rafah lanceerde. Tieners die tegen de oorlog zijn en om gewetensbezwaren weigeren om zich bij de IDF aan te sluiten, worden naar de gevangenis gestuurd en gemarginaliseerd. Onafhankelijk nieuws wordt de mond gesnoerd en hun kantoren worden binnengevallen. En Israël geeft onafhankelijke onderzoekers nog steeds geen toegang tot Gaza. Dit draagt bij aan een klimaat dat een VN-commissie al in 2023 omschreef als ‘silencing of civil society’.

‘Geen enkele Israëlische universiteit heeft een standpunt ingenomen tegen de volledige, opzettelijke vernietiging van de onderwijs-infrastructuur in Gaza’

De universiteiten vormen geen uitzondering op het klimaat van intimidatie en het monddood maken van kritische stemmen: terwijl de IDF een onderzoek is gestart naar de brandstichting in de bibliotheek, lijkt geen enkele Israëlische universiteit deze te hebben veroordeeld – of een standpunt te hebben ingenomen tegen de volledige, opzettelijke vernietiging van de onderwijsinfrastructuur in Gaza.

 

Hoewel academici wereldwijd – inclusief die in Gaza en Israël – onze solidariteit en academische vriendschap verdienen in moeilijke tijden, vereist de integriteit van academisch zelfbestuur hier en nu dat onze gemeenschap een boodschap stuurt naar Israëlische instellingen: hun stilzwijgen over de voortdurende scholasticide, hun zelfgenoegzaamheid over het onthutsende verlies van Palestijnse levens en het voortdurende trauma en de wreedheden die een hele bevolking worden aangedaan, druist in tegen de basisprincipes van academische samenwerking en het zoeken naar de waarheid – ook wanneer dat moeilijk, impopulair of ongemakkelijk is – waaraan de academische wereld haar privileges dankt.

 

Om deze reden is vandaag, terwijl de algemene kaders voor samenwerking met derden worden herzien, de dag om alle lopende onderzoekssamenwerkingen met Israëlische partners op te schorten, in afwachting van een strenge onafhankelijke ethische evaluatie, democratisch gesteund door onze academische gemeenschap. De evaluatie zal zorgen voor een zorgvuldige afweging van kernbeginselen van academische vrijheid en het leggen van verantwoordelijkheid op institutioneel – niet individueel – niveau. Schorsingen zijn echter noodzakelijk tijdens dit zorgvuldige proces. De Memoranda of Understanding van de Universiteit van Amsterdam met drie Israëlische universiteiten zijn op dit moment al opgeschort. De universiteit moet zich committeren aan niet-verlenging en met haar institutionele partners bespreken onder welke voorwaarden de samenwerking kan worden hervat. De opschorting moet ook gelden voor lopende Europese projecten, wat moet leiden tot de opschorting van de deelname van Israël aan Horizon Europe, totdat het internationaal recht weer wordt nageleefd.

‘Wij zijn er sterk van overtuigd dat dialoog en debat soms hardheid vereisen’

Er kan geen sprake zijn van ‘rechtvaardige mobiliteit voor iedereen’ wanneer mensen voortdurend gedwongen worden om hun families van de ene onveilige locatie naar de andere te verhuizen. Er kan geen sprake zijn van zinvolle samenwerking wanneer een misdadige regering openlijk bevelen negeert van een internationaal gerechtshof dat genocide moet voorkomen. Doorgaan met het onderzoeken van ‘States’ Practice of Human Rights Justification’ door middel van intersectionele lenzen klinkt verontrustend en is uiteindelijk onhoudbaar tegen de achtergrond van de wreedheid van gisteravond. En dan hebben we het nog niet eens over de voor de hand liggende problemen met samenwerking op het gebied van technologie, waar zulke technologieën zijn ingezet om alomtegenwoordige surveillance te verankeren en op ongekende schaal verdachte terroristen aan te vallen met openlijke acceptatie van bijkomende slachtoffers.

 

Wij zijn er sterk van overtuigd dat dialoog en debat cruciaal zijn voor alle vormen van academisch leven, en daarom zijn we ons ervan bewust dat zo’n dialoog soms hardheid vereist – vandaag is de dag om onze Israëlische partners te vertellen dat dit moet stoppen. Over de langere boog van de geschiedenis gezien doen we zowel onze Palestijnse collega’s als de Israëlische tekort als we niet de juiste oproep doen. U kunt deze oproep doen.

 

U kunt namens onze universiteit de deelname van de UvA aan de acht projecten waar we vandaag de dag deel van uitmaken opschorten. Daarbij moet u betrokken collega’s met onzekere contracten beloven dat hun positie niet in gevaar komt. Morgen kunt u het noodzakelijke gesprek aangaan met onze Israëlische institutionele partners om te bespreken hoe zij hun stilzwijgen kunnen beëindigen – maar daarvoor moeten wij eerst dat stilzwijgen doorbreken.

 

In een tijd waarin academische vrijheid in Nederland onder duidelijke en toenemende druk staat, hebben we uw leiderschap nodig om een onzekere en enigszins sombere toekomst met enig vertrouwen tegemoet te kunnen zien. Overlevende academici in Gaza en degenen die integer en menselijk proberen te handelen in Israël en op de Westelijke Jordaanoever hebben onze steun echter nog dringender nodig.

 

Vandaag is de dag om te handelen.

 

Met vriendelijke groet,

UvA-medewerkers

Abhiraj Goswami

Adrian Kreutz
Agustin Ferrari Braun
Ali Hamdan
Andrea Leiter
Andro Rilovic
Anna Greszta
Annerienke Fioole
Anushka Mittal
Aylin Kuryel
Bengi Zeybek
Bethany Crawford
Bogna Bochinska
Brian Droop

Brunilda Pali
Bruno Bottega Pergher
Camille Faber
Casper Kurpan
Charis Papaevangelou
Chiara de Cesari
Colin Sterling
Danny Steur
Dimitris Bouris
Divya Nadkarni
Eleri Connick
Enzo Rossi
Erella Grassiani
Eva Peters
Gionata Bouché
Grace Coert
Gulzaar Barn
Haitian Ma
Hanna Muehlenhoff
Hao Nguyen
Hendrik de With
Houda Lamqaddam
Houssine Alloul
Hülya Ateş
Ildikó Plájás
Isabella Banks
Jacob Engelberg

James Pearson
Jamil Fiorino-Habib
Jan Teurlings
Jef Ausloos
Jeff Diamanti
Jenia Khristoforova
Jill Toh
Joe van der Eerden
Johanna Waldenberger
Jolijn van den Hout
Josh Gilmore

Julie McBrien
Kanad Bagchi
Lana Askari
Lars Klute
Laurens Naudts
Liana Saif

Lillian Cicerchia 
Lisa Skwirblies
Luc de Groot
Luisa Steur
Margriet van Heesch
Mariana Riquito Pereira
Marie Garnier Ortiz
Marina Tulin
Marta Morvillo
Martijn Dekker
Martina Cossu
Max van Drunnen
Mayke Kaag
Melvin Wevers
Mikki Stelder
Miltos Kofinas
Mriganka Mukhopadhyay
Naomi Appelman
Noa Roei
Paul Raekstad
Paula Helm
Peter Miller
Pınar Türer
Plixavra Vogiatzoglou
Pola Cebulak
Rhys Jones
Rika Theo
Rolando Vazquez Melken
Rébecca Franco
Sarah Bracke
Sarah Vorndran
Shivani Kaul
Sneha Gaddam
Sonja Evaldsson Mellström
Sruti Bala
Stefan Salomon
Stijn Peters
Timothy Yaczo
Valentina Carraro
Vladimir Bogoeski
Yannick van den Berg
Yves Van Leynseele