Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
wetenschap

Filosoof Frits Staal overleden

Dirk Wolthekker,
22 februari 2012 - 11:04
Oud-hoogleraar algemene en vergelijkende filosofie Frits Staal is afgelopen weekend op 81-jarige leeftijd in Thailand overleden. Staal, zoon van de architect Jan Frederik Staal, was in de jaren zestig een gezaghebbende figuur aan de UvA, maar vertrok na een conflict met collega-filosoof Jan Aler.

Staal studeerde wiskunde, natuurkunde en filosofie aan de UvA en zette in Madras zijn studies voort in de Indiase filosofie en Sanskriet. In 1962 werd hij hoogleraar aan de UvA. Vijf jaar later publiceerde hij in het literaire tijdschrift De Gids een geruchtmakend artikel met de titel ‘Zinvolle en zinloze filosofie’ .  Hij stelde hierin dat alleen verifieerbare uitspraken zinvolle filosofie opleveren. Uitspraken als ‘Das Nichts nichtet' ( van de Duitse, controversiële filosoof Heidegger) waren volgens Staal op geen enkele wijze te onderzoeken of te verifiëren en daarom zinloos.  Door zijn in het artikel verwoorde opvattingen over Heidegger en andere Duitse (en Franse) filosofen, kwam hij heftig in botsing met andere filosofen en kreeg hij een knallende ruzie met UvA-wijsgeer en collega Jan Aler. Staal verliet de UvA.

De ruzie met Aler legde hem geen windeieren: hij werd hoogleraar in de filosofie en de Zuid-Aziatische talen aan de prestigieuze University of California in Berkeley. Daarnaast was hij visiting professor aan het even prestigieuze MIT in Boston en aan onder meer de universiteiten van Bangkok, Kioto, Parijs en Leiden.  Staal verwierf wereldfaam als expert in de grammatica van het Sanskriet.