Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
wetenschap

UvA-onderzoek: Spice Girls maakten meest catchy nummer

Mina Etemad,
7 november 2014 - 09:33
‘If you wanna be my lover’. Waarschijnlijk kun je deze zin niet lezen zonder het melodietje ook in je hoofd te horen. Logisch, want het is volgens onderzoek van John Ashley Burgoyne het meest catchy nummer ooit. ‘Sommige mensen houden ervan, anderen haten het, maar voor iedereen is het een memorabel nummer.’

2.29 seconden
Burgoyne, postdoctoraal onderzoeker aan de Music Cognition Group van de UvA en gastonderzoeker aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, doet al een tijdje onderzoek naar wat een nummer catchy maakt. Hiervoor heeft hij de app Hooked! ontwikkeld, waar gebruikers een willekeurig stuk uit een nummer uit de Top2000 krijgen te horen en dan zo snel mogelijk moeten laten weten of ze het kennen. Dit onderzoek voert hij ook uit in Engeland, waar samen met het Manchester Museum of Science and Industry het spel Hooked on music is ontwikkeld.



Nu heeft Burgoyne een top-10-lijst van de meest catchy nummers in Engeland opgesteld, waar ‘Wannabe’ van de Spice Girls bovenaan staat. Dit nummer werd door de deelnemers het snelst herkend, namelijk in gemiddeld 2,29 seconden. Over het algemeen duurde het zo’n 5 seconden voordat een nummer herkend werd. De nummers 2 en 3 zijn respectievelijk ‘Mambo no. 5’ van Lou Bega en ‘Eye of the tiger’ van Survivor.

Liefhebber of hater
Wat het meest catchy nummer in Nederland is, kan Burgoyne momenteel niet zeggen. Maar hij weet wel te vertellen dat ‘Wannabe’ hier ook hoog scoort. En is Burgoyne een liefhebber of een hater van dat nummer? ‘Ik kan niet eens meer zeggen of ik ervan houd of niet! Het is soms lastig om de wetenschapper in mezelf uit te schakelen als ik naar muziek luister. Ik weet wel dat ik student was toen het nummer uitkwam en het toen geweldig vond.’

Wat de onderzoekers nog niet helemaal duidelijk is, is waarom het ene nummer catchier is dan een ander nummer. ‘Ligt het aan het ritme van het lied? Of aan de harmonieusiteit? Of de melodie? En als het daaraan ligt, werken langere noten of kortere noten beter?’ Kortom, nog veel vragen waar Burgoyne zich de komende jaren op kan gaan richten.

FoliaTV sprak eerder met Bugoyne over catchy nummers: